Translate

sâmbătă, 19 martie 2016

El operează pe sine

  De multe ori cînd mă gîndesc la ce să scriu pe blog, îmi vine în minte expresia „a inventa apa caldă”. Probabil că și despre uzul greșit al diatezei reflexive s-a mai scris de către lingviștii nației. Limba noastră are cîteva mii de verbe, mai vechi sau mai noi, iar capitolul despre verb în gramaticile oficiale (GA și GALR) este cel mai extins dintre toate cele destinate părților de vorbire. Asta înseamnă că, teoretic, orice verb din orice structură discursivă (propoziție, frază) poate fi analizat gramatical complet doar pe baza Gramaticii Academiei (lucru perfect adevărat). Practic, însă, nici una dintre gramatici nu include explicații despre chiar fiecare verb din limbă, pentru orice regulă formulată alegîndu-se exemple de verbe reprezentative.
  Dar fiecare verb are un loc propriu într-un dicționar explicativ (DEX, sau o variantă mai extinsă a sa, Micul Dicționar Academic, 2010). DEX-ul (oricare ediție) conține clasificarea morfologică de bază a fiecărui cuvînt în parte, asociată fiecărei recomandări de ordin semantic în acord cu normele limbii literare. Verbul „a spăla” e indicat ca fiind tranzitiv la diateza activă („El spală mașina”). Indicînd o acțiune cu obiect direct, poate fi folosit la diateza pasivă („Mașina a fost spălată de el”). Acestui verb i se recunoaște și uzul corect la diateza reflexivă („El se spală”). Acel pronume se poartă numele de reflexiv și indică faptul că acțiunea executată de subiect are efect asupra propriei persoane. Capacitatea acțiunii (acolo unde ea există) de a avea sens prin referire la persoana executantului este o marcă a diatezei reflexive. În „El mă spală”, nu este pronume reflexiv, ci personal, acțiunea subiectului avînd efect exclusiv asupra altei persoane. Dar nu despre verbul „a spăla” mi-am propus să scriu azi...
  Cînd afli că fiul unei profesoare de limba română „s-a operat”, te gîndești ca e un geniu (și) al medicinei, pentru că n-a avut nevoie de un chirurg să-și rezolve o problemă gravă de sănătate. De fapt, adevărul este că a fost operat, iar prin exprimarea reflexivă (neintenționat mincinoasă), celebrul autor a sa comite o greșeala de limbă. Sper că mama sa, de-i citește blogul, și-a atenționat fiul. Cititorului îi propun în final o temă, anume să analizeze dacă exprimările ce urmează sînt corecte: „M-am văzut cu Simona”, „S-au cunoscut și, după trei ani, s-au căsătorit”, „Se aude că nu știi să-l scrii pe a se întîlni”.

 P.S. Dicționarele de aici https://dexonline.ro/definitie/opera nu-l atestează pe a se opera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu