Translate

marți, 31 ianuarie 2017

Să nu uităm să ne aducem aminte

   Cînd scriu rîndurile ăstea este 31 ianuarie 2017 şi se împlinesc 7 zile din 24 ianuarie, o zi de însemnatăte naţională de care este bine să ne amintim, sau s-o comemorăm …?!
   Întîiul meditator al ţării este suspectat (eu nu l-am auzit rostind respectivele cuvinte, doar am citit pe net – în 3 surse diferite, deşi probabil unii au copiat după alții, doar trăim în tara plagiatului pînă la cel mai înalt nivel…) că ar fi spus că ziua de 24 ianuarie 1859 trebuie comemorată, lucru care a stîrnit o indignare profundă a multor oameni, mai ales în mediul online. Indignarea este cauzată de faptul că, în accepţiunea populară, un eveniment ce este comemorat se subînţelege că a fost unul trist, gen au murit mulţi oameni. Ba chiar indignaţii susţin că întîiul sas al ţării trebuia să spună că evenimentul cu pricina trebuia sărbătorit sau celebrat, ca să folosesc un neologism strident menţionat şi mai jos.
   Bun, bun, dar masele de clevetitori nu au de multe ori proprietatea termenilor folosiţi, adică respectivii ce se indignează pe subiecte semantice nu cred că deschid prea des dicţionare, sau le deschid pe cele greşite (!).
   Sensul din DEX’09 pentru verbul “a comemora” (neologism francez după etimologia imediată din DEX ’09) este “Tranz. A celebra solemn amintirea unei personalități sau a unui eveniment important. – Din fr. commémorer, lat. commemorare.” Nicăieri în această definiţie nu se întelege o conotaţie nefericită a evenimentului în cauză despre care lingvistii spun că este celebrat. Atunci să mergem la definiţia din DEX’09 a verbului “a celebra”. Citez: “Tranz. 1. A săvârși cu solemnitate un act de însemnătate publică sau privată, în special o căsătorie; a oficia. 2. A sărbători (aducând elogii) un eveniment însemnat, o persoană etc. – Din fr. célébrer, lat. Celebrare”. Iarăşi lipseşte din definiţie conotaţia negativă, de catastrofă, de morţi, etc.
   Să concluzionez. În conformitate cu dicţionarul explicativ oficial al Academiei Române, varianta 2009, expresia “Astăzi comemorăm ziua de 24 ianuarie 1859” este perfect in Ordnung, aşa că detractorii stimabilului îl pot critica pentru altceva, cum ar fi de exemplu că ar fi platit prea mult impozit la fisc pentru meditaţiile la fizică, faţă de restul profesorilor meditatori din țară care platesc întotdeauna la fisc fics cît trebuie…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu