Translate

duminică, 19 aprilie 2015

Prajiturica prajiturelelor

Prin simplificare, de pui migdale maruntite cu mult zahar si albus de ou, iti iese o prajiturica tare gustoasa careia ii spui… pricomigdala (?!). Dar oare ii spui corect ? Te duci la DOOM2 [2005] si afli ca da, dar e un cuvint nou (forma ortografica noua) fata de DOOM1 [1982], pentru ca are un semn de exclamare linga el. Mergi apoi la DOOM1 si afli ca acolo era scris in clar picromigdala. Deci avem un conflict, se pare.

Forma oficiala a fost modificata de ligvisti, dar oare corect ? Evident ca NU, intrucit forma picromigdala, pe care o gasim atestata inca de la Scriban [1939], este cea care poseda o justificare etimologica, anume neogrecul pikramigdalon (asa cum apare in DN3 [1986], iar cu grafia in neogreaca in MDA [2010], Vol. al II-lea, p. 370), ce contine clar particula pikra ce provine din grecescul pikros cu sensul de “amar”. Si atunci, pot presupune, cred corect, ca forma originala din limba a fost modificata in timp prin folosire gresita, intrucit varianta pricomigdala era clar mai usor de pronuntat, atit de catre cei ce le produceau/vindeau, cit si de clientii cofetariilor. Forma gresita apare atestata inca din DLRM [1958] ca varianta pentru cuvintul-titlu picromigdala, acest fapt continuind cu DEX [1975], DN3 [1986] si DEX 2 [1996]. Abia dupa modificarea nejustificata de norma din 2005, in DEX 2 [2009] rolurile se inverseaza. Forma corecta devine astfel varianta nerecomandata pentru cuvintul-titlu fara justificare etimologica pricomigdala.

In concluzie, gasesc ca, la fel ca in cazul lui filosofie, si aici Institutul de Lingvistica prin DOOM 2 a facut o greseala, promovind la rang de norma o folosire agramata a unui cuvint, dar de data aceasta eliminind-o complet pe cea corecta (justificata stiintific) (!). Sa mai spun in final ca acidul picric si sarurile sale, picratii, nu apar in DOOM 2 ca “acid pricic” si “pricati”, ci apar corect, nemodificate fata de DOOM 1 ?

Bibliografie: http://dexonline.ro/surse

Un comentariu:

  1. O continuare se poate citi aici: http://thescienceinmymind.blogspot.ro/2015/04/prajiturica-prajiturelelor-comentata.html

    RăspundețiȘtergere