Translate

duminică, 19 aprilie 2015

Prajiturica prajiturelelor

Prin simplificare, de pui migdale mărunțite cu mult zahăr și albuș de ou, iți iese o prăjiturică tare gustoasă căreia ii spui… pricomigdală (?!). Dar oare ii spui corect? Te duci la DOOM2 [2005] și afli că da, dar e un cuvînt nou (formă ortografică nouă) față de DOOM [1982], pentru că are un semn de exclamare lîngă el. Mergi apoi la DOOM și afli că acolo era scris în clar picromigdală. Deci avem un conflict între cele două dicționare, se pare.

Forma oficială a fost modificată de lingviști, dar oare corect? Cunoscîndu-mi pasiunea pentru etimologie, evident că NU, întrucît forma picromigdală, pe care o găsim atestată în dicționare încă de la Scriban [1939], este cea care posedă o justificare etimologică, anume neogrecul pikramigdalon (așa cum apare în DN3 [1986], iar cu grafia în neogreacă în MDA [2010], Vol. al II-lea, p. 370), ce conține clar particula pikra ce provine din grecescul pikros cu sensul de “amar”. Și atunci, pot presupune că forma originară din limbă a fost modificată în timp prin folosire greșită, întrucît varianta pricomigdala era clar mai ușor de pronunțat, atît de către cei ce le produceau/vindeau, cit și de clienții cofetăriilor. Forma nejustificată etimologic apare atestată încă din DLRM [1958] ca variantă pentru cuvîntul-titlu picromigdală, acest fapt continuînd cu DEX [1975], DN3 [1986] si DEX 2 [1996/1998]. Abia după modificarea nejustificată de normă din 2005, în DEX 2 [2009] rolurile se inversează. Forma corectă devine astfel varianta nerecomandată pentru cuvîntul-titlu fără justificare etimologica pricomigdală.

În concluzie, găsesc că, la fel ca în cazul lui filosofie, și aici Institutul de Lingvistică prin DOOM2 a făcut o greșeală, promovînd la rang de normă o folosire incultă pe scară largă a unui cuvînt, dar de data aceasta eliminînd-o complet pe cea corectă (justificată structural/etimologic). Să mai spun în final că acidul picric și sărurile sale, picrații, nu apar in DOOM2 drept “acid pricic” și “pricați”, ci apar corect, nemodificate față de DOOM?

Bibliografie: http://dexonline.ro/surse

Un comentariu:

  1. O continuare se poate citi aici: http://thescienceinmymind.blogspot.ro/2015/04/prajiturica-prajiturelelor-comentata.html

    RăspundețiȘtergere